Radost u pokretu

Created

Sve više primećujemo koliko zapravo vremena provodimo u zatvorenom, sedeći ili se krećući vrlo malo. Sve je glasnija naša savest koja nam govori da je naše telo načinjeno za pokret, za igru, za izazov. Koliko puta nam se desilo da, kada pobedimo inicijalni otpor i izađemo u šetnju, na vožnju biciklom, trčanje ili se popnemo na neko brdo… u sebi osetimo spokoj i onu tihu radost koja nas potpuno ispunjava. Zar nije stoga čudno kako brzo zaboravimo to fino osećanje i opet moramo danima da debatujemo sami sa sobom dok ponovo ne izađemo u prirodu. Naša tvrdoglavost ili unutrašnji osećaj da činimo pravu stvar pomoći će nam da naše druženje sa prirodom, naše šetnje ili trčanje ili neka druga aktivnost postanu deo svakog našeg dana. Ponovo ćemo poput deteta primećivati i diviti se promenama oko sebe, smeni godišnjih doba, i rašćemo u sretnija, zdravija i zadovoljnija ljudska bića.

Pitanje: Kako mogu dobiti više radosti u trčanju da bih mogao nastaviti trčati?

Šri Činmoj: Ako ne dobijate dovoljno radosti od samog trčanja, tada morate nešto da uradite sa svojim trčanjem da biste dobili radost. Pokušajte da unesete neku raznolikost. Trčite sedam dana u nedelji, tako da možete menjati svoj raspored.

Ne trčite svaki dan istom brzinom ili istu distancu.

Jednog dana možete pretrčati jednu milju, drugi dan dve milje, treći dan sedam milja, a zatim ponovo jednu milju.

Svakog dana menjajte rastojanje i menjajte brzinu. Ako trčite sa sedam minuta po milji, onda jednog dana namerno idite devet minuta.

Sledećeg dana uradite nešto drugačije: hodanje 100 metara, trčanje 100 metara, hodanje 100 metara, trčanje 200 metara.

Na taj način razvićete drugačiju vrstu radosti i samopouzdanja.

To je ono što ja radim. U jednoj milji možete imati razne varijacije, možda ćete onda dobiti radost. Meni to daje radost. Inače, ako moram da pređem jednu punu milju, ponekad je to tako dosadno.

Drugi dan možete trčati u skladu sa svojim raspoloženjem. Samo neka vaš um ili vaše srce odluče. Ponekad ćete trčati 20 metara i hodati 200 metara, a zatim opet trčati za 800 metara. Dopustite da vas inspiracija nosi. Nemojte imati na umu fiksnu udaljenost. Samo se prepuštate ćudljivosti svog uma. Kasnije ćete dobiti toliko puno radosti kada vidite kako ste veliku distancu prešli.

Postoji toliko puno načina da dobijete radost od trčanja, ali ako ste teško povređeni, poput mene, onda nema načina da dobijete radost od trčanja. Onda samo pređite u drugo polje (u drugi sport).

 

Sri Chinmoy, Sri Chinmoy answers, part 35, Agni Press, 2004