MEDITACIJA

U današnjem užurbanom načinu života svi se u nekom trenutku osetimo kao da će nas talas obaveza preplaviti, da je stresa previše i da nam je potrebno da se, makar na trenutak, isključimo iz svega toga.

” Sići sa vrteške” nije lako i mnogi će samo uzdahnuti i vratiti pogled na sledeću stavku na svojoj listi obaveza.

Ova strana je posvećena jednostavnim vežbama koje ne zahtevaju puno vremena niti neke specijalne pripreme ali koje nam, ako se rade redovno, pomažu da se lakše nosimo sa onim što nam život svakog dana donosi. Vrlo brzo vidimo kako nam , čak i ako samo 10 minuta odvojimo za vežbu, za rad na sebi, život postaje jednostavniji a mi smireniji i sretniji.

Vežbe disanja

Končić ispred nosa

U meditaciji, pravilno disanje je od vrhunske važnosti. Dok dišemo, treba da se trudimo da udišemo što je sporije i što je tiše moguće, tako da, ako bi nam neko postavio končić ispred nosa, taj se končić uopšte ne bi pomerao. A kada izdišemo, treba da dišemo još sporije nego kad smo udisali. Ako je moguće , napravite kratku pauzu između kraja vašeg prvog izdaha i početka vašeg drugog udaha. Ako možete, zadržite dah na par sekundi. Ali ako vam je previše naporno- nemojte. Nikada ne činite nešto što bi naudilo vašim organima ili disajnim putevima.

Izvor : 222 tehnike meditacije, Šri Činmoj

Udišite mir, izdišite nemir

Svaki put kada udahnete pokušajte da osetite da unosite u svoje telo mir, beskrajni mir. Suprotnost miru je uznemirenost. Kada izdišete, pokušajte da osetite da proterujete uznemirenost iz sebe, kao i uznemirenost koju vidite svuda oko sebe. Kada dišete na ovaj način, videćete da vas uznemirenost napušta.

Izvor : 101 tehnika meditacije iz spisa Šri Činmoj

Vežbe koncentracije

 

Moj prijatelj srce

Kao što možete da se koncentrišete na vrh svog prsta, ili na sveću, ili na bilo koji materijalni objekt, isto tako možete  da se koncentrišete i na svoje srce. Možete da zatvorite oči, ili da gledate u zid, ali sve vreme mislite o svom srcu kao o dragom prijatelju. Kad to razmišljanje postane veoma intenzivno, kad zaokupi svu vašu pažnju, onda ste prevazišli obično razmišljanje i ušli u koncentraciju. Fizički, vi ne možete da  pogledate u  svoje duhovno srce, ali možete da usredsredite svu svoju pažnju na njega. Tada, postepeno, moć koncentracije  ulazi u srce i potpuno vas izvodi iz oblasti uma.

Izvor : Meditacija, Šri Činmoj

Vežbe meditacije

Cvetni vrt srca

Kad počnete da meditirate, uvek nastojte da osetite da ste dete. Dok smo deca, naš um nije razvijen. U dvanaestoj ili trinaestoj godini, um počinje da funkcioniše na intelektualnom nivou. Ali, pre toga je dete samo srce. Dete oseća da ono ne zna ništa. Ono nema nikakve unapred stvorene predstave o meditaciji i duhovnom životu. Ono želi da sve nauči od početka. Najpre osetite da ste dete, a potom nastojte da osetite da stojite u cvetnom vrtu. Taj cvetni vrt je vaše srce. Dete može da se satima igra u vrtu. Ono ide od cveta do cveta, ali ne odlazi iz vrta, jer ga raduje lepota i miris svakog cveta. Osetite da je u vama vrt i da u njemu možete da ostanete koliko god hoćete. Na taj način možete da naučite da meditirate u srcu.

Izvor : Meditacija, Šri Činmoj

 

Za više praktičnih vežbi, pogledajte kategorije na dnu strane 

 

 

Formular za kontakt

Unesite Vaše podatke i mi ćemo Vas ubrzo kontaktirati