Kako utišati um?

Updated

Pokušajte da dišete što je moguće sporije i tiše, tako da ako stavite konac tačno ispred nosa, on se neće ni pomeriti. Tada ćete videti da će vaša meditacija biti duboka i da će vaš um biti veoma miran i tih.

Zatim zamislite nešto veoma ogromno, mirno i tiho. Kada počnete da meditirate, osetite da je u vama ogroman okean i da ste zaronili duboko u sebe. Tamo na dnu je sav spokoj.

Najvažnija stvar je praksa. Danas se vaš um ponaša kao nemirni majmun. Ovaj nemirni um sve vreme kuca na vrata vašeg srca i remeti ravnotežu srca. U ovom svetu svako ima ponos, sujetu i samopoštovanje. Dakle, ako držite vrata svog srca zatvorena svaki put kada um dođe, ako ne obraćate pažnju na njega, onda će um nakon nekog vremena naći da mu je ispod  dostojanstva da vas uznemirava. Video sam gde moji učenici nisu otvorili vrata svog srca kada je um počeo da kuca. Nisu dali odgovor iz srca, a srce je ostalo nepomućeno. Srce je širom otvorilo svoja vrata samo Svetlosti duše i slušalo samo naloge duše.

Misao je iz mentalnog sveta. Ali imate i srce, svet identifikacije. Kada ostanete u srcu, to znači da se poistovećujete sa dušom. Duša je iznad ideja, iznad misli. Umesto da se koncentrišete na pravi um, ako možete da usmerite svu svoju koncentraciju na srce, onda vam stvarnost koja se nalazi u srcu automatski daje pristup duši. Ako se koncentrišete i meditirate na stvarnost koja je unutar srca, ova realnost dolazi napred.

Ako se koncentrišete iz uma, misli će doći i smetati vam. Ali ako se koncentrišete na  srce, onda je problem rešen. Zato uvek pokušajte da meditirate u  srcu i pokušajte da iznesete dušu u prvi plan. Duša, koja je neposredni predstavnik Boga, je večna stvarnost u nama.

Sri Činmoj, Iskustva viših svetova

 

Kako da prevaziđem nemirne misli uma?

Mislite na more. Na površini mora ima talasa i može biti veoma burno, ali ako se ode na dno mora, tamo je sve mirno i tiho. Na površini je sve nemirno, a ispod je sve mirno i tiho. Zamislite um kao more. Na površini je puno misli koje su kao talasi, koji se neprestano kreću. Ali ako zaronite dublje vidite da nema talasa, nema misli. Zemaljski um je na površini pun misli i nemira, ali u dubini uma nema misli, sve je mirno i tiho. Dakle, tamo morate ići.

Šri Činmoy, Tihi um

 

Kako meditirati kada smo pod stresom i iscrpljeni?

Kada ste pod stresom i iscrpljeni, to je obično zato što ste veoma naporno radili. Lezite četiri ili pet minuta i udahnite što je sporije moguće. Dok dišete, osetite da se mir spustio i ušao u vaš um. On kruži u vama od glave do pete. Osetite da se svi vaši nervi hrane. Dišite što je moguće sporije i što tiše, da čak i ako stavite konac tačno ispred nosa, konac se ne bi pomerao tamo-vamo. Ako se konac pomeri na ovu i onu stranu, to znači da ne dišete sporo i tiho. Možete koristiti konac da ispitate svoje disanje. Ako se ne pomera, to znači da je vaše disanje ispravno. Onda, posle tri-četiri minuta, možete uneti mir odozgo. Proći ćekroz celo telo. Ali pravilno disanje je apsolutno neophodno.

Šri Činmoj, Vrata mog srca držao sam širom otvorena

 

Kada osoba meditira, kakav efekat to ima na njen um?

Kada neko meditira pravilno, božanski i bezuslovno, on mora da oseti mir uma i mora da oseti da ima veoma veliko srce, gde može da smesti ceo svet. Kada neko pravilno meditira, oseća spontanu radost. Ponekad možda ne zna odakle ta radost dolazi, ali ona zapravo dolazi iz njegove meditacije. Kada čovek meditira svim srcem, iz dubine srca, oseća da je svaki trenutak prilika da učini nešto veliko, da oseti nešto božansko, da preraste u nešto vrhunsko, nešto transcendentalno.

Šri Činmoy, Tihi um