Entuzijazam

Updated

Enthusiasm is
Second to none.
Enthusiasm is
“All done!”

Entuzijazam je
Bez premca.
Entuzijazam je
“Sve urađeno!”
Sri Chinmoy, Enthusiasm, part 1, Agni Press, 2000

Kao i sve velike istine, ova poema je jednostavna. Ako radimo nešto sa entuzijazmom, onda to nije rad već radost. A kada radimo iz i sa radošću onda radimo srcem i naš um se ne meša da komplikuje stvari. Sve prosto teče i samo se namešta. Pa čak i ako naiđemo na prepreku, ako uspemo da zadržimo pozitivan stav i entuzijazam dok pokušavamo da sagledamo i prebrodimo prepreku, rešenje će se mnogo brže ukazati nego ako dozvolimo frustraciji i negativnim emocijama da nas obuzmu. Stoga je entuzijazam zaista bez premca i nema mu ravnog.

Većina nas mora svesno da radi na sebi, na promeni svojih pogleda i stavova, da ponovo nauči da čuje onaj tihi glas našeg srca koji nas vodi jednostavnim i sigurnim putem. Koliko puta ćemo se propinjati na prste frustrirani što ne možemo da dosegnemo neki cilj pre nego što shvatimo da verovatno postoji razlog zašto nam izmiče, dublji, viši razlog. Koliko puta ćemo uložiti ogromnu energiju da postignemo nešto da bi shvatili da nam ne donosi ono zadovoljstvo koje smo mislili da će nam doneti?

Neminovno, u nekom trenutku zastanemo i zapitamo se koliko nam radosti daje putovanje i koliko će nas ispuniti radoću cilj našeg puta. Shvatimo da prava radost leži u jednostavnosti i da, što više učinimo svoj život jednostavnim, to će nam sve biti jasnije i lakše.

Kada dostignemo sposobnost da svaki naš poduhvat počinjemo sa ovakvim stavom, kada smo sigurni da će nam dosezanje cilja dati još više radosti i mudrosti, unaprediti i oplemeniti nas, spoznajemo da je cilj već tu i da je sve već urađeno. Naše putovanje je samo još jedan dar, još jedna prilika za iskustvo, za rast i napredak.