Pozovite svoje prijatelje

Created

Da bi uspeli u bilo čemu u svom životu, moramo sebi postaviti cilj i uložiti vreme i energiju, usresrediti se i dati sve od sebe, iskreno i posvećeno da do tog cilja dođemo. Da bi trkač pobedio u trci on trenira i po kiši i po snegu, sluša savete iskusnijih koji su već prešli taj put, pazi na ishranu, vitamine i još puno toga. Isti princip ćemo primeniti ako iskreno želimo da unapredimo sebe, da postanemo bolji.

Evo jedne jednostavne vežbe meditacije koja nam može pomoći da brže dođemo do tog cilja.

Molim vas da osetite da stojite na vratima svog srca i da ste pozvali svoje prijatelje, ljubav, mir, svetlost, blaženstvo, moć, druge prijatelje koje negujete i cenite da uđu. Stajaćete na vratima svog srca i čekati da stignu. Kada vidite da su došli, pustite ih da uđu.

Ali ako stignu drugi koje niste pozvali, nemojte im dozvoliti da uđu! Komplikovanost, neiskrenost, nečistota, nesigurnost, sumnja, ljubomora i druge negativne sile su nepozvani gosti. Ako ih vidite na vratima svog srca, nemojte im dozvoliti da uđu.

Osetite da je ljubav poprimila oblik ljudskog bića, mir je poprimio oblik ljudskog bića, svetlost je poprimila oblik ljudskog bića, blaženstvo je poprimilo oblik ljudskog bića. Slično tome, ljubomora, nesigurnost, sumnja, nečistota, komplikovanost i druge negativne sile takođe su poprimile ljudske oblike; možete ih videti svojim ljudskim očima.

Dakle, dozvolite svojim pozvanim prijateljima da uđu, ali oni koji nisu prijatelji, koji su nepozvani, biće primorani da ostanu napolju. Neće im biti dozvoljeno da uđu na vrata vašeg srca. Ako svakog dana možete da se setite makar jednog prijatelja i pozovete tog prijatelja da stane na vrata vašeg srca, to će biti početak božanskog prijateljstva. Recite sebi: „Danas ću dozvoliti da uđe samo moj prijatelj ljubav i niko drugi. Sutra ću dozvoliti da uđe moj prijatelj radost, a prekosutra ću pozvati svog prijatelja mir da uđe.”

Opet, ako kažete: „Ja sam se znatno razvio. Imam kapacitet da pozovem više od jednog prijatelja unutra. Definitivno ću pozvati sve svoje prijatelje — ljubav, radost, mir, svetlost i oduševljenje. Dok nisam imao dovoljno sredstava da nahranim više od jednog prijatelja odjednom, mogao sam da pozovem samo jednog prijatelja. Sada mogu da pozovem sve svoje božanske prijatelje i dozvolim im da uđu u moju sobu srca.”

Izvor: „101 tehnika meditacije“, Šri Činmoj