Šri Činmoj

Šri Činmoj je rođen 1931. u Bengalu u Indiji (danas Bangladeš) kao najmlađe od sedmoro dece. Rastao je u izrazito duhovnoj porodici okružen ljubavlju i bio veselo, živahno i radoznalo dete te su ga od milošte u porodici zvali Madal što znači bubnjić.
Sa 12 godina ostaje bez oba roditelja i sa braćom i sestrama odlazi u duhovnu zajednicu, Šri Aurobindov ašram, u Pondičeriju. Tu njegova duhovna praksa postaje sve intenzivnija a meditacije sve duže…i do 14 sati na dan. Šri Činmoj je veoma rano počeo da dostiže iskustva najdubljeg prosvetljenja, koja je nastavio da produbljuje i usavršava tokom narednih 20 godina.

Vođen unutrašnjim pozivom 1964. godine je došao u Njujork da bi svoju spoznaju i unutrašnje bogatstvo ponudio iskrenim tragaocima koji traže dublji smisao postojanja.

Duhovnost je prožimala sve čime se bavio, svaki sekund njegovog dana, i bila izvor njegove izuzetne kreativnosti. Iz njega je zračila mudrost i more mira. Govorio je da sve možemo postići ako se usudimo da pokušamo i imamo vere.
Učeći nas kroz lični primer, način na koji je i sam živeo, podučavajući nas meditaciji u tišini i kroz bezbroj predavanja od kojih su mnoga bila na prestižnim univerzitetima poput Oksforda i Kembridža i kroz impozantnih 1500 knjiga poezije, eseja, filozofije i praktičnih odgovora na pitanja tragalaca hranio je i našu dušu i naš um.
Svoje učenje je nazvao: Suncem obasjana staza Ljubavi, Posvećenosti i Predanosti.

 

Govorio je da je muzika univerzalni jezik, da ne moramo razumeti reči neke pesme da bi osetili poruku koju ona nosi. Šri Činmoj je komponovao preko 22.000 kompozicija i održao preko 700 koncerata širom sveta. Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Nippon Budokan u Tokiju su neke od prestižnih dvorana u kojima je nastupao pred hiljadama ljudi.

Kao i u svemu ostalom, i u muzici je primenio svoju filozofiju samoprevazilaženja. Svirao je na preko 70 instrumenata.

 

Sportom se bavio od rane mladosti. U Ašramu se bavio desetobojem, dugi niz godina bio šampion u trci na 100 m i kapiten fudbalskog tima. Uvek nas je podsećao da je telo hram i da moramo učiniti sve što možemo da ga održavamo u dobroj kondiciji. Mi se na prvom mestu takmičimo sami sa sobom, usmereni na to da prevaziđemo izazove i svoja ranija postignuća, govorio je. A pošto nas je uvek učio i primerom Šri Činmoj i sam počinje, sredinom 70-tih, da učestvuje u maratonima i trkama na duge staze. Danas je Šri Činmoj Maraton Tim dobro znano ime i po svojim članovima i po organizaciji maratona i višednevnih trka, uključujući i trku na 3100 milja koja traje 51 dan kao i biciklističkih, plivačkih i triatlonskih takmičenja.

 

Šri Činmoj je idejni tvorac i Trke Mira najveće sportsko-humanitarne manifestacije posvećene skladu u svetu gde trkači noseći upaljenu baklju, poput olimpijskog plamena, prelaze hiljade kilometara povezujući kontinente i ljude različitih vera i nacija željom za harmonijom i mirom u svetu.

 

Više informacija o Šri Činmoju i njegovoj duhovnoj filozofiji >>