Muzika je zadivljujući medijum koji nas povezuje!

Created

SUBOTIČKE NOVINE broj 363

  1. 3. 2024.

Autor: Dragana Cupać

 

Muzička porodica Achenbach iz Beča, predstavila se našim sugrađanima

Muzika je zadivljujući medijum koji nas povezuje!

U Velikoj većnici Gradske kuće, u utorak, devetnaestog marta, Subotičani su imali priliku da uživaju u nesvakidašnjim zvucima “Meditativne klasike”. Ovaj muzički spektakl koji se retko viđa na našim prostorima, upriličio nam je kvartet sa dve violine, čelom i klavirom, sastavljen od vrsnih muzičara iz Austrije i Holandije.

Shamita Achenbach Könih-violončelo, Dohai Stephan Achenbach-violina. Bhoiravi Achenbach-violina, članovi muzičke familije iz Beča i čuvene Bečke filharmonije, zajedno sa virtuozom na klaviru, Holanđaninom, Vapushtarom Jongepierom, svojim maestralnim izvedbama, oduševili su našu publiku. Subotičani su prvi put bili prilici da uživaju u očaravajućim zvucima, koji su udahnuli i posebnu notu u kompozicije Maestra Sri Činmoja. Reč je o plodnom duhovnom učitelju, filozofu, književniku, pesniku, muzičaru, slikaru, sportisti…

Rođen je u Istočnom Bengalu u Britanskoj Indiji, današnjem Bangladešu. Preminuo je 2007. u Njujorku, gde je živeo od 1967. godine. Svoje celokupno stvaralaštvo posvetio je ideji mira, harmonije i jedinstva među ljudima. Veoma inspirativna i sugestivna predavanja držao je širom sveta, najviše u Americi, Velikoj Britanij, Japanu i mnogim, drugim zemljama… Svet jedinstva i mira bio je njegov ideal i okosnica sveobuhvatnog, duhovnog delovanja.

Nudeći uvide u muzike, koja je jedan od najvažnijih segmenata u njegovom životu, Sri Činmoj je govorio.

“Nadahnuće pronalazi svoje savršeno ispoljenje u najvišim carstvima muzike. Duhovna muzika, poput talasa vraća tragaoca izvoru a to je tišina, koja je cilj tragaočeve meditativne prakse. To čine i mantre, koje kada se pevaju iz dubine srca u potpunosti prevazilaze ograničenja uma i odzvanjaju u jezgru tvorevine. Ako smo u stanju da osetimo, da to nije naš glas, nisu naši prsti, već neka stvarnost koja duboko u našem srcu sebe izražava, onda ćemo znati da je to muzika duše. Svaka duševna pesma plamen je u srcu koje teži. A gde je to srce? Ono je u vrhunskoj umetnosti neprekidnog samo-davanja. Moj život muzike priziva Božije prisustvo u moje srce.”

Velika zaostavština ostala je iza Šri Činmoja, kao što su njegovi učenici u preko 60 zemalja, čiji broj se sa godinama ne smanjuje. Napisao je preko 1500 knjiga, najveći broj o duhovnom napretku. One su savremena i tražene danas, podjednako, kao što su bile u vremenu kada su napisane.

Tvrdio je da je duhovnost svačije pravo, koje dobije rođenjem i da se ono ne može kupovati i prodavati, tako da su sva njegova duhovna predavanja i koncerti uvek bili besplatni, što je sugerisao svojim sledbenicima da čine.

Kao veliki poštovaoci lika i dela Šri Činmoja, naročito, njegovog, kompozitorskog opusa, koji se sastoji od preko 22.000 kompozicija, kvartet je odabrao veliki broj njih, “obukao ih u novo ruho”, načinivši posebne, prelepe aranžmane, koji su zadivili našu publiku. Kako su napomenuli pred sam koncert, želja im je bila da sve prisutne poštovaoce njihovih izvedbi, povedu na posebno, duhovno putovanje, koje će im smiriti misli, otvoriti srce i dovesti do vrhunskog i svekolikog blaženstva. Sudeći po reakcija publike imali su velikog uspeha u svojoj misiji.

Članica ovog internacionalnog orkestra i muzičke porodice iz Beča, talentovana violinistkinja Bhoiravi Achenbach za naše novine je rekla.

“Zahvalila bih se divnoj, subotičkoj publici i organizatorima na velikodušnom i toplom gostoprimstvu.

Oduševljeni smo Suboticom. Čim smo stigli u vaš grad, dočekalo nas je sunce, plavi oblaci, cveće sa svih strana, bila je to fantastična dobrodošlica. Prelepa arhitektura, ostavila nas je bez daha. Kada smo probali preukusnu hranu i porazgovarili sa ljubaznim ljudima, znali smo da smo na pravom mestu, osećali smo se kao kod kuće. Ako nas budete pozvali ponovo, obavezno ćemo se odazvati. Uvek ćemo rado doći u vaš grad.

Kada me pitate kakvi su mi utisci u vezi sa koncertom i kako su po našem mišljenju Subotičani prihvatili “Meditativnu klasiku”, mogu reći da smo zaista prezadovoljni. Osmesi i mir na njihovim licima, ispreplitani sa glasnim aplauzima, bili su nam pravi pokazatelji da smo doprli do njihovih duša. Dirnuli smo najtananije emocije, pokrenuli pozitivnu energiju, probudili duboke osećaje i poglede u suštinu bitisanja.

Otvorili smo im duhovne vidike… koje ranije naši slušaoci možda nisu iskusili, i to nas zaista čini radosnima.  Kao što je govorio veliki, duhovni učitelj Šri Činmoj, koji je naša nepresušna inspiracija, bez obzira gde smo rođeni, svi smo braća i sestre a muzika je zadivljujući medijum koji nas povezuje”.